Літня школа з філософії

prev next

З 3 по 9 червня 2016 року у Міжнародному центрі дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP відбулася школа з філософії «Європейська культура філософського діалогу».

Завданням цієї школи стало виховання у дітей мисленнєвих і комунікативних навичок шляхом застосування методики «Філософія для дітей». Ця методика і стала ключовою під час навчання.

За словами організатора школи, методиста НЦ «МАНУ», тренера й учасника міжнародних конференцій та воркшопів з програми «Філософія для дітей» Юлії Кравченко, основою проведення занять став діалог, тому саме на ньому зосереджувалася увага МАНівців упродовж усієї школи.

Заняття проходили у форматі сократичного діалогу. Двадцять шість МАНівців навчалися мислити, формулювати думки, ставити запитання, аргументувати свою думку, шукати гіпотези, перевіряти і переглядати їх, формувати нове знання. Все це вони робили під професійним керівництвом гостя із Південної Кореї, доктора філософії Джінвана Парка. Він зізнався, що не очікував такого високого результату і рівня від учасників школи. Для себе професор пояснив цю успішність двома факторами: ефективною підготовкою й абсолютним налаштуванням молоді на навчання.

У Кореї кажуть, що вчитель, який має здібних учнів, – щасливий вчитель. Я сьогодні дуже щасливий, – зізнався доктор філософії.

Від Полтавської області участь у школі взяли:

Бондар Анастасія Сергіївна, учениця 7 класу Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 34 Полтавської міської ради;

Олійник Марія Сергіївна, учениця 8 класу Лубенської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 6 Лубенської міської ради;

Панченко Марія Володимирівна, учениця 7 класу Червонозаводської загальноосвітньої школи № 2 Лохвицької районної ради;

Шумейко Арсен Олександрович, учень 8 класу Миргородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 імені Панаса Мирного Миргородської міської ради;

Ільїна Анна Геннадіївна, учениця 7 класу Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішні» імені Василя Кричевського Зіньківського району.

Усі заняття проводилися в режимі бесіди, але щоб не перенавантажувати учасників тільки методикою, вчилися й іншого: читати тексти і розбирати їх, працювали над новелою «Гаррі Стоттлмейєр». Також мали можливість прослухати лекції «Що таке сократичний діалог?», «Пізнай і упізнай себе: модель діалогу Григорія Сковороди» завідувача кафедри історії філософії університету імені Тараса Шевченка Тараса Кононенка. Лектор дав розуміння, що таке Європа, європейські цінності, європейський діалог і його характерні особливості.

Після інтенсивного навчального дня щовечора відбувалося коло обговорення, на якому учасники підбивали підсумок дня, ділилися враженнями і давали зворотній зв’язок від почутого, побаченого і вивченого; функціонувала територія творчості, де проходили майстер-класи і перегляд фільмів. В останній день перебування у столиці учасники школи з філософії відвідали музей Тараса Шевченка, після чого роз’їхалися кожен у свій куточок України. Однак це вже будуть трішки інші діти ‒ті, які набули нових знань не тільки у веденні діалогу, а й у великому мистецтві роботи над собою.

Фотогалерея

foto
Обласний форум переможців Всеукраїнських та обласних масових заходів Малої академії наук України «Виховуємо наукову еліту»
Всi фото more

Опитування

Як часто Ви відвідуєте наш сайт?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН