Навчально-тренінгові заняття в рамках Всеукраїнського проекту «Відкрита освітня лабораторія»

prev next

24 жовтня 2018 року в м. Києві 39 учнів та їх вчителів з Полтавської області взяли участь в навчально-тренінгових заняття в рамках Всеукраїнського проекту «Відкрита освітня лабораторія». Співорганізаторами проекту є Національний центр «Мала академія наук України», Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та Інститут відновлюваної енергетики НАН України.

Мета проекту – формування в учнівської молоді заощадливого свідомого ставлення до споживання енергії, знань про перетворення енергії з різних видів відновлюваних джерел і енергетичні процеси в природі. У межах освітнього курсу передбачено проведення навчальних тренінгів на сучасному лабораторному обладнанні, лекційно-консультаційних занять щодо організації науково-дослідницької діяльності, виконання лабораторних і творчих практичних робіт, організацію навчально-тематичних екскурсій та багато іншого.

Спочатку учасники відвідали Лабораторії експериментальних досліджень «Ex Lab», де відбулися презентація діяльності НЦ «МАНУ» і лекційні та практичні заняття з біології. Під час біологічних занять школярі під керівництвом наукового співробітника Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ Світлани Антоненко виділяли ДНК із плодів яблук, бананів і груш. Незважаючи на різний рівень підготовки (в експерименті брали участь школярі 8–10-х класів), з дослідженням упоралися всі його учасники.

Другу половину дня юні дослідники провели в Інституті енергозбереження та енергоменеджменту НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», де школярам пояснювали специфіку навчального процесу в провідному технічному виші країни. Спікерами для вмотивованої на навчання молоді були професори кафедри електромеханічного обладнання енергоємних виробництв Інституту енергозбереження та енергоменеджменту (ІЕЕ) Київської політехніки Степан Шевчук і Стефан Зайченко та доценти кафедри електропостачання зазначеного інституту Микола Федосенко і Віталій Побігайло.

Проведення лекційних і лабораторних занять з енергозбереження й енергоефективності відбувалося в кількох лабораторіях Київської політехніки. Школярі ознайомилися з технологіями, що пов’язані із заощадженням енергії, і спробували власноруч підключати необхідне обладнання, працювати з пірометрами та тепловізорами, завдяки яким шукали витоки тепла. Згодом вивчали систему «розумний будинок» – елементи захисту, споживання і керування в будинку. Учні імітували аварійні процеси, вмикали-вимикали світло, опалення, що можна було здійснювати дистанційно.

У лабораторії розосереджених джерел енергії старший викладач кафедри електропостачання ІЕЕ НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», кандидат технічних наук Денис Дерев’янко ознайомив юних дослідників з різними видами альтернативної енергії. Учні розглядали технічні дані та можливості сонячних панелей, вітрогенераторів, геотермальних і геліоенергетичних електростанцій, можливості їх використання у промисловості і власному господарстві. Доцільною була порада викладача комбінувати різні джерела енергії, враховуючи фактори впливу на природне середовище кожного з видів енергоальтернатив.

Різниця у доцільності використання ламп розжарювання, світлодіодних і люмінесцентних ламп у промислових, медичних, житлових приміщеннях та у вуличних ліхтарях, відмінність теплого освітлення від холодного визначалася школярами у лабораторії споживачів електричної енергії. Під час відвідування лабораторії технологій енергозабезпечення учні побачили, як з коров’ячих добрив виробляється газ метан, що зброджується і накопичується в камері. Газ спалюється для отримання тепла або електроенергії. Розширило технічний світогляд молоді і знайомство з роботою двигуна, який може працювати в генераторному режимі.

Фотогалерея

foto
Обласний форум переможців Всеукраїнських та обласних масових заходів Малої академії наук України «Виховуємо наукову еліту»
Всi фото more

Опитування

Як часто Ви відвідуєте наш сайт?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН