Школа громадянської участі та культурної дипломатії

prev next

Культурна дипломатія – це комунікація між різними культурами (обмін ідеями, вивчення традицій, переконань тощо) задля досягнення взаєморозуміння. Такий обмін може відбуватися на різних рівнях: державному, суспільному, приватному.

На навчання у школі до Міжнародного центру дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP приїхали 12–16-річні підлітки з Черкас, Херсона, Сєвєродонецька (Луганська область), Володимир-Волинського (Волинська область), Кропивницького, Києва, Київщини та Полтавщини. Гостювали учні у столиці з 9 по 14 серпня.

Від Полтавського територіального відділення МАН України участь взяло 4 учасників:

1. Гудим Софія Володимирівна, учениця 8 класу Полтавського навчально-виховного комплексу № 16 Полтавської міської ради Полтавської області;

2. Одинець Юлія Віталіївна, учениця 9 класу Полтавської гімназії №31 Полтавської міської ради Полтавської області;

3. Панченко Марія Володимирівна, учениця 9 класу Червонозаводської загальноосвітньої школи № 2 Лохвицької районної ради Полтавської області;

4. Шумейко Арсен Олександрович, учень 9 класу Миргородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 імені Панаса Мирного Миргородської міської ради Полтавської області.

Для того, що потрапити до школи, учасники заповнювали анкети, де зокрема аргументували, чому хочуть взяти участь у проекті; зазначали, чим українська культура особлива, хто з її представників є для них взірцем та які культурні явища чи артефакти їх надихають. Охочих було 44 особи, після розгляду анкет організатори відібрали 25 учасників.

Із культурною дипломатією учні знайомилися на лекційних і практичних заняттях. А навчали їх за методикою «Філософія для дітей». При цьому лекції школярам читали ті, хто не на словах знає, що таке культурна дипломатія, – екс-посол України в Латвії Рауль Чілачава, представники Посольства Іраку в Україні. Правда, ці лекції радше нагадували спілкування молоді зі спікерами, які ділилися досвідом впровадження культурних ініціатив.

Побували учні й на брифінгу, присвяченому культурній дипломатії очима молоді, в Українському кризовому медіа-центрі. Один із доповідачів брифінгу – віце-президент ГО «Клуб приятелів України» Рафал Марцинковські – розповів про спільні проекти української і польської молоді. Серед реалізованих таких проектів – двомовний спектакль «Будинок на кордоні», створений минулого року. Участь у цьому проекті взяли школярі з Черкас і польського міста Бидгощ. Цього ж року активна молодь із Польщі та України створили спектакль «Дуб», дія якого заснована на реальній події. Участь у брифінгу взяв і учасник школи з Полтавщини Арсен Шумейко, який поділився з присутніми роздумами, чому навчання у школі важливе йому та у чому юнак вбачає роль культурної дипломатії.

– Я сюди приїхав з таким головним питанням «Що ж таке ця культурна дипломатія?» Я не хочу дізнатися, що культура – це те, дипломатія – те, а культурна дипломатія це – таке. Я хочу більше дізнатися: як можу я допомогти, щоб це стало більш кращим для нашої держави,– наголосив Арсен. – Я зрозумів, що головна її ціль – утворювати міста-побратими. Зацікавила ця тема. Я живу у місті Миргороді, і моє місто є побратимом з містом Мцхета, що у Грузії. Потрібно робити молодіжні обміни, щоб наші українські діти могли розповідати тій самій Грузії про нашу культуру, щоб іноземці дізнавалися, що таке взагалі Україна. І щоб діти приїздили до нас з-за кордону і розповідали, що у них є цікавого.

Ще одним заняттям, яке дало змогу учням пізнати себе як представників нації, була арт-сесія. Учасники школи малювали на папері те, що є для них цінним в українській культурі.

Творчу компоненту учні отримали також від екскурсії в музеї Тараса Шевченка та пісень бандуристки Ірини Родіонової.

Фотогалерея

foto
Обласний форум переможців Всеукраїнських та обласних масових заходів Малої академії наук України «Виховуємо наукову еліту»
Всi фото more

Опитування

Як часто Ви відвідуєте наш сайт?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН