V наукова школа з фізики для школярів на базі Європейської організації ядерних досліджень (CERN)

prev next

У 2011 році НЦ «Мала академія наук України» підписав Спільну Декларацію з Європейською організацією ядерних досліджень (CERN) щодо участі українських викладачів і школярів у навчальних програмах наукової організації. Відтоді вітчизняні педагоги та учні мають змогу відвідувати установу задля поглиблення своїх знань.

CERN – найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій, розташована на кордоні Франції та Швейцарії. У ній науковці досліджують основні складові речовини – фундаментальні частинки. Вивчаючи їхні зіткнення, вчені отримують ключ до розуміння основних законів природи. Для цього процесу застосовують цільові прискорювачі та детектори частинок.

З 19 по 23 червня вже вп’яте відбулася Школа фізики для 19 українських учнів на базі CERN.

Від Полтавського територіального відділення МАН України участь у школі взяв: Печонкін Ілля, учень 10 класу спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу імені Л. І. Бугаєвської Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області.

Перебуваючи у школі, учні прослухали лекцію про фізику елементарних частинок і взяли участь у фізичних дослідах. Здійснення експериментів було організовано на двох майданчиках – у CERN і Женевському університеті. Приміром, підлітки провели досліди з рідким азотом і з електростатики.

Також учні склали пристрій для реєстрації треків елементарних частинок прототип камери Вільсона, у якій використовується здатність іонів виконувати роль зародків водяних крапель у переохолодженій перенасиченій парі. Для цього в контейнер помістили сухий лід, який накрили металевою пластиною. Потім її закрили ще одним контейнером з губкою, змоченою у спирті. У такий спосіб відбулася конденсація. Перенасичена пара складалася з позитивно заряджених іонів. Елементарні частинки, пролітаючи крізь пару, змінили заряд іонів, які, об’єднавшись між собою, утворили краплі видимих розмірів. А їхня сукупність викликала появу треку.

Також учням випала можливість поспілкуватися з українськими вченими, які працюють у наукових установах Франції, Швейцарії, Америки, але в CERN виконують експерименти, тобто є юзерами. Школярі зізналися: ця зустріч була для них дуже корисною. Адже дізналися від земляків, у які українські виші та на які спеціальності варто подавати документи для вступу, довідалися про міжнародні програми стажування, і як можна отримати прикладні, а не суто теоретичні знання з фізики, у тому числі в Україні.

Ще однією складовою навчальної програми був візит до ATLAS – одного з детекторів елементарних частинок, збудованого для експерименту на Великому адронному колайдері (LHC); Контрольного центру, який об’єднує контрольні кімнати восьми прискорювачів лабораторії; Музею CERN, де розміщено інтерактивну експозицію фізики частинок. Відвідали хлопці й дівчата і Microcosm – виставку, присвячену діяльності лабораторії та LCH, і SM-18 – кріогенний центр, призначений для охолодження і підтримки стабільної температури у Великому адронному колайдері.

Також школярі побували на екскурсії у другій за значенням після нью-йоркської штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у Женеві, яку називають Палацом Націй. Тут розташовані Рада ООН з прав людини й Управління верховного комісара з прав людини.

Відгук Печонкіна Іллі про перебування у V науковій школі з фізики для школярів на базі Європейської організації ядерних досліджень

Фотогалерея

foto
Обласний форум переможців Всеукраїнських та обласних масових заходів Малої академії наук України «Виховуємо наукову еліту»
Всi фото more

Опитування

Як часто Ви відвідуєте наш сайт?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН