Всеукраїнська літня астрономічна школа 2017 р.

prev next

З 12 по 19 серпня на території Міжнародного наукового креативного комплексу MANLAB.CAMP у київській Пущі-Водиці проходила літня астрономічна школа НЦ «МАНУ». Протягом тижня талановиті школярі з різних областей практикувалися в експериментальній астрономії.

Від Полтавського територіального відділення МАН України участь у школі взяла Кравчук Ірина, учениця 9 класу спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені В.О.Нижниченка з поглибленим вивченням предметів суспільно-гуманітарного циклу Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області.

Організатори запропонували школярам поглибити знання з астрономії за допомогою практичної діяльності, тобто із застосуванням  STEM-підходу до навчання. За допомогою спеціальної програми учні мали сконструювати сонячні годинники для використання на широті Києва, потім перенести конструкцію на пластик, змонтувати її та встановити відповідно до сторін світу. Схему годинника діти вибирали самостійно серед великого різноманіття конструкцій (горизонтальний, вертикальний, екваторіальний тощо).

За роботу бралися із завзяттям, розповідає 9-класниця Іра Кравчук:

« Ми вже виготовили свій годинник, а потім подумали, що він міг виглядати набагато краще. Вирішили зробити новий. Перед захистом до 11-ї вечора сиділи, малювали, креслили, роздруковували, ранком встановлювали, монтували... Це дуже цікава робота, яка вимагає знань, фізичних і розумових зусиль, фантазії та дизайнерського таланту; можна сказати, ми вклали в неї свою душу».

Другий різновид проектів мав підвищену складність і передбачав володіння цілою низкою компетенцій. Перш за все, це вміння працювати з інформацією, тобто з великим масивом даних; вміння опрацьовувати ці дані і робити певні висновки. По-друге, це розвиток мовної компетенції дитини: проекти були обрані з відомого англомовного дослідницького інтернет-ресурсу Sciencebuddies, тож учні мали самостійно перекласти їхній опис українською.

Кравчук Ірина з захопленням розповідає про перебування в астрономічній школі: «Коли ми приїхали, нас зустріли привітні вихователі та вожаті. Учасники школи були з різних областей. Всі вони доброзичливі, розумні, веселі. Нам весь час було цікаво. Ми займалися різними видами діяльності. До нашого навчання, крім лекцій, входила робота над невеличкими науковими проектами та сонячними годинниками. Також ми проводили різні дослідження, спостерігали за зоряним небом, дивилися у телескоп на різні туманності, а також Сатурн, Венеру, кратери на поверхні Місяця і навіть, за допомогою спеціального телескопа – поверхню Сонця. Дуже цікавою та захопливою була екскурсія до головної астрономічної обсерваторії. Крім навчання ми дивилися фільми, грали у різні ігри та просто відпочивали на свіжому повітрі. А вечорами наші вихователі пропонували нам різні  розважальні конкурси. У передостанній день ми захищали свої проекти та сонячні годинники, над якими працювали вздовж всього тижня. Після обіду нам привезли дрон та металошукачі. Всі бажаючі змогли покерувати ними. З розповіді вихователя ми дізналися, що на території нашого табору на початку ХХ сторіччя стояв дім фармацевта. Тому, біля металевих  предметів ми знайшли багато кераміки, частини глиняного глечика, заржавілий сторічний чайник і навіть цілу скляну колбу! Це були справжні розкопки! Останнього вечора ми сиділи біля великого вогнища та слухали пісні українських музикантів. Цей тиждень пролетів дуже швидко і непомітно. За досить короткий проміжок часу ми всі дуже здружилися та стали як одна велика сім’я. Я сподіваюсь, що наступного року знову приїду до літньої астрономічної школи у Києві».

Фотогалерея

foto
Обласний форум переможців Всеукраїнських та обласних масових заходів Малої академії наук України «Виховуємо наукову еліту»
Всi фото more

Опитування

Як часто Ви відвідуєте наш сайт?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН