Всеукраїнська літня фізична школа 2017 р.

prev next

З 10 по 17 червня на базі Міжнародного центру дитячої наукової творчості MANLAB.CAMPу київській Пущі-Водиці НЦ «МАНУ» провів другу літню школу з фізики. Її учасниками стали школярі з усієї України. Серед них – переможці та призери фінального етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН.

Від Полтавського територіального відділення МАН участь у школі взяв:

Печонкін Ілля, учень 11 класу Спеціалізованої  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 імені Л. І. Бугаєвської Горішньоплавнівської міської ради.

Цьогоріч літня фізична школа булла присвячена електриці.

Доцент фізичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук Владислав Кравченко прочитав цикл лекцій з електрики, кожну з яких супроводжував слайдами та навчальними відеороликами. Учасники школи дізналися про електричні заряди й електричне поле, електричний струм і електроенергію, магнітне поле, електроприлади та генератори електроенергії. Щоб закріпити і поглибити отримані знання, розв’язували задачі. У такий спосіб могли побачити, як фізичні закони використовують на практиці.

На лабораторних роботах школярі досліджували електричне поле, визначали характеристики елементів електричного кола. Найбільший азарт викликали проблемні завдання. Команди виконували їх протягом кількох днів. Захист проектів перетворився на справжню інтелектуальну битву з палкими дискусіями.

Одна з груп вивчала енергоємність батарейок за різних умов використання, інша – електростатичну взаємодію елементів різних розмірів і форм. Третя команда мала експериментально підтвердити закони Фарадея. Це основні закону електролізу – процесу, під час якого речовина розпадається під дією електричного струму.

Задача ж четвертої групи полягала в тому, щоб створити гальванічний елемент з фруктів або овочів. У школярів було два електроди – цинковий і мідний дроти. При реакції з кислим середовищем цинк заряджається від’ємним зарядом, а мідь – додатнім. Так виникає різниця потенціалів і, відповідно, електричний струм. Спираючись на ці міркування, експериментатори обрали матеріал для батарейки.

Хлопець, як, власне, і всі слухачі літньої школи МАН, дізнався багато нового з тем, які ще не проходили на уроках. А ще пересвідчився в тому, що вивчати фізику в такому дослідницькому форматі продуктивніше і цікавіше.

На дозвіллі майбутні науковці завзято грали у волейбол, а також мали нагоду зустрітися з режисером знаменитого фільму «Поводир» Олесем Саніним і послухати українські пісні різних століть і жанрів у виконанні одного з акторів фільму, кобзаря та лідера гурту «Хорея Козацька» Тараса Компаніченка.

Фотогалерея

foto
Обласний форум переможців Всеукраїнських та обласних масових заходів Малої академії наук України «Виховуємо наукову еліту»
Всi фото more

Опитування

Як часто Ви відвідуєте наш сайт?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН