Всеукраїнська школа-семінар «Сучасні матеріали та технології»

prev next

З 30 травня по 3 червня в м. Луцьку відбулася школа-семінар «Сучасні матеріали та технології» для учнів – членів МАН.

Захід провів НЦ «Мала академія наук України» у рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Матеріали і покриття в екстремальних умовах: теоретичні і експериментальні основи технологій виготовлення». Для того щоб отримати можливість побувати на школі-семінарі, охочі мали пройти конкурсний відбір, надіславши тези власних наукових досліджень. Загалом, на участь було подано понад 50 заявок МАНівців, з яких експертна комісія дібрала 15 осіб.

Від Полтавської області участь у школі взяла Ольховська Анастасія, учениця 10 класу Спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені В. О. Нижниченка з поглибленим вивченням предметів суспільно-гуманітарного циклу Горішньоплавнівської міської ради.

Метою конференції було зосередження уваги на проблемах матеріалознавства, розв’язання яких пов’язані з викликами сьогодення. Особливу увагу на ній приділяли технологіям виготовлення і дослідженню експлуатаційних властивостей виробів з використанням композиційних, керамічних, полімерних та гранулометричних матеріалів. Захід сприяв обміну інформацією, досвідом і поглибленню знань, передусім, молодих учених, аспірантів та фахівців у галузі сучасної проблематики й методології структурно неоднорідних матеріалів. Значну увагу приділяли використанню комп’ютерних технологій при моделюванні та дослідженні структурних і експлуатаційних характеристик матеріалів сучасного машинобудування, аналізували особливості й механізми впровадження новітніх ресурсо- та енергоощадних технологій з урахуванням сучасних форм виробництва.

Враховуючи, що учні мали змогу поспілкуватися із провідними науковцями з напряму матеріалознавства, отримані рекомендації для них стануть поштовхом у подальшій науково-дослідницькій діяльності.

На школі-семінарі день був поділений на дві частини: у першій половині відбувалися лекційні заняття, на яких учнів ознайомлювали із сучасними досягненнями у галузі матеріалознавства, а другу половину дня присвятили доповідям. Також учням провели майстер-клас, на якому вони ознайомилися з особливостями створення стартапів. Школярі отримали завдання розробити власний стартап, який вони презентували в останній день школи-семінару.

На дозвіллі для підлітків проводили інтелектуальні турніри та квести. Також молодь відвідала музей Лесі Українки у селі Колодяжному (де колись жила сім’я Косачів і народилися молодші сестри та брати письменниці) і Шацький національний природний парк.

Учнівські тези опубліковані у збірнику «Наукові нотатки», який випускає Луцький національний технічний університет, де вони вміщені окремою рубрикою як роботи учнів Малої академії наук.

Фотогалерея

foto
Обласний форум переможців Всеукраїнських та обласних масових заходів Малої академії наук України «Виховуємо наукову еліту»
Всi фото more

Опитування

Як часто Ви відвідуєте наш сайт?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН