Молодіжно-підлітковий фестиваль шістдесятників та дисидентського руху

prev next

З 15 по 18 травня 2017 року Національний центр «Мала академія наук України» провів Молодіжно-підлітковий фестиваль шістдесятників та дисидентського руху.

На Молодіжно-підлітковий фестиваль шістдесятників та дисидентського руху, який проходив у Києві, було дібрано 38 учнів 6–10-х класів із 90 поданих заявок. Програма була складена так, щоб, окрім розкриття тематики фестивалю, учні опанували навички командоутворення і вміння відокремлювати факти від оціночних суджень.

Від Полтавської області участь у фестивалі взяли:

1. Ворона Марія, учениця 7 класу Комунального закладу «Полтавська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 3 Полтавської міської ради Полтавської області».

2. Одинець Юлія, учениця 9 класу Полтавської гімназії № 31 Полтавської міської ради.

3. Шумейко Арсен, учень 9 класу Миргородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 імені Панаса Мирного Миргородської міської ради.

4. Панченко Марія, учениця 8 класу Червонозаводської загальноосвітньої школи № 2 Лохвицької районної ради.

На лекції викладача Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури, мистецтвознавця Ольги Балашової учні інтерпретували картини двох художників-шістдесятників Анатолія Сумара і Флоріана Юр’єва; пройшлися життєвими та творчими сторінками Карла Звіринського, Алли Горської, Григорія Гавриленка.

З літературною та правозахисною діяльністю Василя Стуса і Василя Голобородька учнів ознайомила завідувач сектору культурної політики Національного інституту стратегічних досліджень Оксана Розумна. Під час лекції пані Оксана зачепила важливість і способи реалізації культурної дипломатії. Зокрема, експерт розповіла про свій досвід презентації постаті Василя Стуса на «Українських днях» у ПАР, організованих місяць тому місцевою українською громадою.

Відкрити для себе ще одне ім’я з плеяди літераторів-шістдесятників – Василя Симоненка – учні мали змогу в бібліотеці, яка носить його ім’я. Разом із її завідувачем Тетяною Срібною учасники фестивалю читали і творчо осмислювали вірші поета.

Школярі відвідали Музей самвидаву, який розмістився у приміщенні видавництва «Смолоскип», і Музей шістдесятництва. Видавництво «Смолоскип» було засновано українськими емігрантами в місті Балтимор (США), а після здобуття Україною незалежності його діяльність перенесено в нашу країну.

У Музеї шістдесятництва підлітки ознайомилися з рукописами, фотографіями, особистими речами шістдесятників. Такі самі емоції в учасників фесту з’явилися і при зустрічі із шістдесятником Василем Овсієнком. Пан Василь – розповсюджувач самвидаву, член Української Гельсінської групи, публіцист. За свою громадську-політичну діяльність тричі був засуджений, відсидівши у таборах суворого та особливого режиму.

Почути про покоління шістдесятників учасники фестивалю мали нагоду від ще одного його представника, члена Української Гельсінської групи, журналіста за освітою Олеся Шевченка. Пан Олесь організовував студентські протести проти дискримінації української мови, розповсюджував самвидав. За свою діяльність також відсидів у таборі суворого режиму. Зустрілася молодь і з сином Василя Стуса, директором Національного музею Тараса Шевченка Дмитром Стусом.

Осмислити спадщину літераторів-шістдесятників у музичному вимірі школярі мали змогу під час виступу учениць керівника капели бандуристів Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра Ірини Родіонової та гурту «Хорея Козацька», які виконали пісні на вірші шістдесятників.

Наприкінці кожного дня учні разом із Юлією Кравченко ділилися враженнями, зазначали про свої відкриття, що їх найбільше вразило, за що вони дякують цьому дню. Свої думки, спостереження, відчуття школярі занотовували у щоденнику, розробленому для фестивалю.

На згадку про фестиваль учасники виготовили власноруч листівки, а для подальшого вивчення дисидентського руху отримали у подарунок енциклопедичний довідник «Рух опору в Україні 1960–1990» та пропозицію від пані Юлії провести у своєму навчальному закладі захід, присвячений шістдесятництву, щоб пропагувати цю тему серед учнівської молоді.

Фотогалерея

foto
Обласний форум переможців Всеукраїнських та обласних масових заходів Малої академії наук України «Виховуємо наукову еліту»
Всi фото more

Опитування

Як часто Ви відвідуєте наш сайт?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН